AMSTERDAM - De langstzittende Republikein in de Amerikaanse Senaat, Ted Stevens, is maandag op zeven punten schuldig bevonden aan corruptie.

Hij kan daarvoor in totaal 35 jaar gevangenisstraf krijgen, maar verwacht wordt dat zijn straf veel lager zal uitpakken. De 84-jarige Stevens zit reeds veertig jaar in de Senaat voor de staat Alaska. Hij werd eind juli aangeklaagd en had zelf om een snelle behandeling van zijn zaak gevraagd.

Hij hoopte dat hij vrijgesproken zou worden, zodat hij op tijd terug zou kunnen keren naar Alaska om zijn herverkiezing te bewerkstelligen bij de Senaatsverkiezingen van 4 november. Stevens moet het opnemen tegen de Democraat Mark Begich, die er goed voor staat.

Dat hij is veroordeeld betekent niet dat hij zich uit de verkiezingen moet terugtrekken. Stevens liet weten zijn campagne te zullen voortzetten. De Democratische Partij in Alaska riep hem op af te treden.

Olie-industrie

Het wordt bewezen geacht dat Stevens in ruil voor gunsten schenkingen heeft ontvangen van een bedrijf dat diensten verricht voor de olie-industrie en dat hij daarover heeft gelogen. Het bedrijf, VECO, verbouwde onder andere zijn huis.

Stevens, een legendarische figuur in Alaska, heeft zijn veroordeling vooral te danken aan zijn oude vriend Bill Allen, die tegen hem getuigde. Allen is de oprichter van VECO.