JERUZALEM - De afscheiding die Israël aan het bouwen is langs de Westelijke Jordaanoever is 'een noodzaak'. Dit heeft een hoge Israëlische functionaris zaterdag gezegd. De man, die zijn naam niet in de publiciteit wilde hebben, reageerde daarmee op een uitspraak van de Amerikaanse premier Bush, die de muur vrijdag 'een probleem' noemde.

Volgens de Israëlische functionaris 'heeft de bouw van de afscheiding geen politieke achtergrond'. "Het is een noodzaak die wordt gedicteerd door de veiligheidseis dat Palestijnse zelfmoordaanslagen op Israël voorkomen moeten worden".

Probleem

De Amerikaanse president Bush zei vrijdag na een ontmoeting met de Palestijnse premier Abbas dat hij de muur, die door Palestijnse gebied slingert, als een probleem beschouwt. Hij herhaalde ook zijn nadrukkelijke wens dat Israël een einde maakt aan het stichten van nederzettingen in Palestijns gebied.

'Veiligheidsafrastering'

De Israëlische functionaris noemde het een 'schande' dat Bush het woord 'muur' gebruikt had. Israël vindt dat 'veiligheidsafrastering' de juiste term is, hoewel die over een deel uit een muur bestaat. "Israël bouwt geen muur; de Palestijnen gebruiken die term in een poging de wereld te laten geloven dat het een soort Berlijnse Muur is."

De afscheiding, die 900 kilometer lang moet worden, zorgt ervoor dat delen van het Palestijnse grondgebied moeilijk bereikbaar zijn voor de bezitters omdat die aan de andere kant liggen. De muur deelt een aantal Palestijnse dorpen in tweeën.