DEN HAAG - Ruim zes op de tien Europese automobilisten vindt dat er teveel verkeersborden langs de weg staan en raken daar dusdanig van in de war dat ze vaak letterlijk de weg kwijtraken.

Dit blijkt uit onderzoek van de ANWB en haar Europese zusterorganisaties onder achtduizend mensen in zestien Europese landen. Het onderzoek richtte zich vooral op grensoverschrijdend verkeer.

Veel borden blijken bij een groot publiek onbekend en onduidelijk. Zo kent 60 procent het bord dat het stadscentrum aanduidt niet. Meer dan de helft van de mensen heeft sowieso moeite met het begrijpen van borden in andere landen. Een overgrote meerderheid zou het dan ook fijn vinden als in heel Europa dezelfde borden gebruikt zouden worden.

TomTom

Ongeveer een kwart van de Europese automobilisten rijdt inmiddels rond met een TomTom. In de Benelux zelfs de helft. Wanneer TomTom en verkeersborden elkaar tegenspreken, stelt de meerderheid toch meer vertrouwen in het bord dan in de stem. Een op de drie mensen heeft geen benul waarom er langs de wegen bruinwitte borden staan, de borden die toeristische informatie geven.

Milieuzones

Ook de aanduidingen voor milieuzones die in verschillende landen in de mode zijn, zijn relatief onbekend. In sommige landen gelden deze voor vrachtwagens, in andere voor personenauto's.

Ook is onderzocht wat het meest onduidelijke bord van Europa is, een Italiaans bord dat behalve onduidelijk ook gehavend is, heeft gewonnen.