WASHINGTON - De politie in de Amerikaanse staat Tennessee heeft twee racistische mannen gearresteerd die plannen maakten om de Democratische presidentskandidaat Barack Obama te vermoorden.

Dit heeft het Bureau voor Alcohol, Tabak, Vuurwapens en Explosieven in de VS maandag laten weten.

De mannen zijn aangehouden met een aantal wapens in hun auto. Zij waren van plan om een wapenhandelaar te overvallen om nog meer wapens buit te maken. Daarna wilden zij senator Obama en zoveel mogelijk niet-blanken doodschieten.

Skinheads

De woordvoerder wilde geen nadere details geven. Volgens het tv-station Fox News gaat het bij de arrestanten om neonazi's. De skinheads hadden plannen om zeker honderd zwarten te doden en enkelen van hen te onthoofden. Het is niet duidelijk hoe ver hun plannen waren gevorderd.

Volgens nieuwszender CNN is het tweetal woensdag al gearresteerd. Het gaat om jongemannen van 18 en 20 jaar.

Internet

Het Franse persbureau AFP meldt op gezag van documenten van justitie dat de twee mannen Daniel Cowart en Paul Schlesselman heten. Zij hadden elkaar via internet leren kennen, waar zij racistische ideeën uitwisselden. Zij hadden plannen om eerst toe te slaan bij een zwarte school.

De aanslag op Obama had vervolgens de bekroning van hun serie moorden moeten worden. Zij wilden in witte smokings en met hoge hoeden op met een auto heel hard op Obama af rijden en dan op hem schieten. De mannen waren bereid hun leven te verliezen bij de aanslag. Bij hun arrestatie namen agenten een geweer, een jachtgeweer met afgezaagde loop en drie pistolen in beslag.

Doodgeschoten

Of de twee ver met hun moordplannen zouden zijn gekomen, is volgens waarnemers twijfelachtig en ook volgens de verdachten zelf, meldde dinsdag de krant The Tennessean. Pogingen om wapens te stelen mislukten. Ze geloofden zelf niet dat ze zouden slagen en dachten dat ze zouden worden doodgeschoten voordat ze hun doel bereikten, aldus een zegsman betrokken bij het onderzoek.

Bovendien gingen de twee aspirant-seriemoordenaars erg opzichtig te werk, onder meer door over hun plannen te praten. Hun auto was ook niet erg geschikt om dichtbij de afro-amerikaanse presidentskandidaat te geraken. Het voertuig was 'versierd' met racistische leuzen en een groot hakenkruis.

Medeplichtig

Er zijn volgens de autoriteiten geen aanwijzingen dat anderen medeplichtig zouden zijn aan de duistere plannen van de twee jongens.

Obama maakt kans de eerste zwarte president van de VS te worden. Hij is koploper in de opiniepeilingen in de aanloop naar de verkiezingen op 4 november.

In augustus zijn in de staat Colorado ook al drie mannen opgepakt die mogelijkerwijs een aanslag op Obama wilden plegen.

Moordcomplot tegen Obama ontmaskerd