DEN HAAG - Douane en opsporingsdienst FIOD-ECD hebben in de eerste zes maanden van dit jaar al 100 miljoen illegale sigaretten onderschept. Dat zijn er al 15 miljoen meer dan over heel 2007.

Ongeveer de helft van de illegale sigaretten (51 miljoen) werd in de Rotterdamse haven aangetroffen. De spullen komen meestal uit China (36 miljoen), het Midden-Oosten en Oost-Europa.

Bijna de helft van de in beslag genomen sigaretten was bestemd voor de Britse markt. Als de onderschepte waar op de markt zou zijn gekomen, zou dat de schatkist ruim 14,6 miljoen euro hebben gescheeld.

Prijzen

De tabaksindustrie voorziet nog een flinke toename in smokkel en namaak van tabak. Omdat de prijzen van sigaretten en shag verder stijgen, zal de zwarte markt voor tabak in Nederland groeien. Ook de zorgsector en autoriteiten maken zich hier druk over.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de belangenvereniging voor shagproducenten. Tabakswaren worden de komende maanden duurder door een accijnsverhoging.

Doorvoerland

Nederland geldt nu nog vooral als doorvoerland voor sigarettensmokkelaars. Dat komt omdat tabaksprijzen in vergelijking met veel omringende landen relatief laag zijn.

Van de sigaretten en shag die in Nederland worden verkocht, is volgens schattingen 8 procent illegaal.

Shag

De tabaksindustrie waarschuwt voor problemen als shag te duur wordt. De producenten noemen shag een goedkoop alternatief voor consumenten die sigaretten duur vinden.

Stijgt de prijs van shag dan zullen deze rokers hun toevlucht zoeken in illegaal geïmporteerde of geproduceerde tabak, aldus het onderzoek.

Illegale shag en sigaretten worden vooral gekocht door kwetsbare groepen: jongeren en mensen met een laag inkomen.