HILVERSUM - Het Openbaar Ministerie wil Willem Holleeder 19,8 miljoen euro aan door misdaad verkregen fortuin ontnemen. Justitie heeft met een machtiging van de rechter-commissaris conservatoir beslag laten leggen voor dat bedrag.

Holleeder werd daarvan al begin dit jaar op de hoogte gesteld door het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM), zo meldt tv-rubriek Nova maandagavond.

Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigt het bestaan van het beslag en de hoogte van het bedrag. Het gaat om een schatting van de miljoenen die Holleeder door afpersing zou hebben verkregen.

Hij werd vorig jaar december voor het afpersen van enkele zakenlieden veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf.

Vordering

Het conservatoir beslag is gelegd in het kader van het zogeheten strafrechtelijk financieel onderzoek dat justitie verricht en gaat vooraf aan de uiteindelijke concrete ontnemingsvordering.

Van zo'n vordering kan pas sprake zijn als Holleeder onherroepelijk is veroordeeld. Zijn strafzaak loopt momenteel in hoger beroep.

"Bij een veroordelende uitspraak door het hof wordt dit verhaal pas interessant", aldus advocaat Kuijpers maandag. Het zal nog geruime tijd duren alvorens die uitspraak er ligt: het Amsterdamse gerechtshof moet nog aan de inhoudelijke behandeling van de zaak beginnen.