UTRECHT- Het Jongeren Toezicht Team van de politie Haaglanden heeft de Hein Roethofprijs 2008 gewonnen. Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie maandag bekendgemaakt.

De Haagse politie liet vier andere genomineerde projecten achter zich. Albayrak reikte aan de politie een beeldhouwwerkje en 20.000 euro uit. De andere genomineerden ontvangen een bedrag van 5.000 euro.

De Hein Roethofprijs wordt sinds 1986 uitgereikt door het ministerie van Justitie. De prijs is bestemd voor projecten rond de preventie van criminaliteit.

Trots

Een woordvoerdster van de politie Haaglanden liet weten "trots te zijn op de prijs vanwege de erkenning voor het project." De politie zal de geldprijs gebruiken om de jongerenprojecten verder te ontwikkelen.

In 2001 werd het Jongeren Toezicht Team (JTT) opgericht om een einde te maken aan de overlast van hangjongeren in het centrum van Den Haag. Het team geeft deze jongeren zonder school of vaste baan weer werk als toezichthouder.

Sociale vaardigheidstrainingen

De deelnemers gaan een half jaar lang samen met de politie aan de slag. De jongeren krijgen tijdens het project ook sociale vaardigheidstrainingen waarin zij bijvoorbeeld leren dat op tijd komen belangrijk is.

Ongeveer 80 procent van de jongeren uit het JTT-project vindt een passende opleiding of nieuwe baan, aldus de organsatie van de prijs.