AMSTERDAM - Beleggingsmaatschappij Manderen van de Turkse beweging Milli Görüs en woningcorporatie Stadgenoot gaan nog een keer proberen een oplossing te vinden voor hun conflict over de Westermoskee in Amsterdam.

Een bemiddelaar van de rechtbank in de hoofdstad gaat de komende weken met hen om de tafel. De twee kemphanen stemden maandag in met dit voorstel van de rechter.

Bouw

Stadgenoot en Manderen zouden begin 2006 samen beginnen met de bouw van de moskee en de bijbehorende woningen, bedrijfsruimten en parkeergarage in het stadsdeel De Baarsjes.

Doordat ze ruzie met elkaar kregen, lagen de werkzaamheden echter lange tijd stil. De woningcorporatie begon enkele maanden geleden met de omliggende gebouwen, de bouw van het gebedhuis is nog steeds niet begonnen.

Betalingen

De strijdende partijen troffen elkaar maandag voor de zoveelste keer in de rechtszaal. Stadgenoot wil dat Manderen eerder afgesproken betalingen voldoet.

De beleggingsmaatschappij eiste juist dat zij de woningcorporatie mag uitkopen om het hele project alleen te doen.

Volgens de rechter zou een vonnis echter geen einde maken aan alle problemen. "U zit gewoon aan elkaar vast. Dit moet besproken worden en er moeten concessies worden gedaan.''

Uitspraak

Als de twee er ook de komende weken niet uitkomen, doet de rechtbank 17 december alsnog uitspraak.

Tot die tijd staken de kemphanen ook een aantal andere juridische procedures die ze tegen elkaar hebben aangespannen.