HAMBURG - De helft van de Duitsers weet niet wie de bondskanselier is. Uit een onderzoek van het instituut Forsa bleek dat slechts 50 procent Gerhard Schröder wist te noemen als regeringsleider.

Op 1 procent na herkenden alle ondervraagden een foto van Schröder. Maar 51 procent kon niet zeggen welke regeringsfunctie hij bekleedt. Forsa hield het onderzoek onder 1630 Duitsers die via digitale televisie de vragen beantwoordden.

Deze nieuwe techniek, die in de Verenigde Staten is ontwikkeld, zou veel betrouwbaarder resultaten opleveren dan de traditionele telefonische enquête. "Het resultaat is misschien wel schokkend. Maar wij zijn ervan overtuigd dat het veel betrouwbaarder is dan alles wat wij hiervoor hebben gekregen", zei Forsa-directeur Manfred Guellner.

Bekendheid Fischer nog bedroevender

Met de bekendheid van minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer is het nog bedroevender gesteld als met die van Schröder. Slechts 46 procent wist zijn functie te noemen. CDU-politica Angela Merkel moet nog meer aan haar public relations doen; twee van de drie ondervraagden wist niet dat zij de oppositieleidster is.