HILVERSUM - De TROS voert oriënterende gesprekken over deelname in de Amsterdamse stadszender AT5. Dit heeft woordvoerder M. van Hal zaterdag bevestigd. "De TROS is niet de enige partij. Het gaat om gesprekken met meerdere partijen, zowel uit de publieke als uit de private sector."

De gesprekken over deelname in de lokale zender zijn 'aftastend'. AT5 is op zoek naar nieuwe partners. aldus Van Hal. "We kijken naar de toekomst van AT5, de zender mag niet verdwijnen."

De Amsterdamse zender wil niet ingaan op de besprekingen met de TROS. "Wij praten met verschillende partijen", aldus hoofdredacteur E. van Zwam. "Om de onderhandelingsprocessen niet te verstoren, kunnen we daar niets over zeggen."

AT5 wordt nu nog gefinancierd door de gemeente Amsterdam, maar die wil daar van af. Dit en volgend jaar krijgt de lokale televisiezender ongeveer 1,7 miljoen euro subsidie van de gemeente. Vanaf 2005 loopt de subsidie af en in 2007 moet AT5 helemaal op eigen benen staan. Mede hierdoor is de zender op zoek naar een kapitaalkrachtige partner.

Op 1 januari moet min of meer duidelijk zijn in welk verband de zender doorgaat met een nieuwe aandeelhouder. De gemeenteraad van Amsterdam neemt in januari of februari een besluit over toekomstige financiering van de stedelijke zender.

Eind vorig jaar stopte AT5 fusiebesprekingen met de provinciale zender TV/Radio Noord-Holland (TVNH). De leiding van de Amsterdamse zender vond dat TVNH de eventuele fusie teveel ophield. Zij meende dat de vertraging tot een 'onwerkbare situatie' leidde met schadelijke gevolgen voor de bedrijfsvoering en de productie van AT5.