BAGDAD/LONDEN - Slechts één Iraakse krant heeft zaterdag de foto's gepubliceerd van de lijken van de zonen van ex-president Saddam Hussein. Het dagblad al-Zaman toonde de donderdag door de Verenigde Staten verspreide foto's van de door geweld aangetaste lichamen van Uday en Qusay.

Zaterdag was voor de Iraakse kranten de eerste mogelijkheid de foto's te tonen, na de rustdag voor de moslims op vrijdag.

De VS hebben foto's en beelden verspreid van de broers in zowel geschonden als 'gereconstrueerde' staat. De foto's en filmopnamen, die door onder meer de Amerikaanse nieuwszender CNN eindeloos zijn uitgezonden, moeten de Irakezen ervan overtuigen dat de twee gevreesde broers echt dood zijn.

Probleem voor de Amerikanen was al dat veel Irakezen geen tv kunnen ontvangen. De publicatie zaterdag in alleen al-Zaman is wellicht een tegenvaller voor Washington, hoewel het dagblad met een oplage van circa 50.000 exemplaren tot de bestgelezen kranten van het huidige Irak behoort.

De lichamen

Ondertussen zitten de Amerikaanse strijdkrachten een beetje in hun maag met de lichamen Uday en Qusay. Volgens de Britse krant The Guardian van zaterdag hebben de Amerikanen de familie Hussein opgeroepen de lichamen op te halen. In de tussentijd blijven de lijken van Uday en Qusay in een speciale, gekoelde tent nabij de luchthaven in Bagdad.

De familie Hussein is zeer uitgebreid en de meeste familieleden staan ook niet op de Amerikaanse lijst van meest gezochte Irakezen. Volgens het islamitische geloof moeten overledenen ook zo snel mogelijk worden begraven, en daarom hopen de Amerikanen ook dat zich snel iemand zal melden.

'Kwestie van tijd'

De aanhouding van Saddam Hussein is volgens een woordvoerder van de Amerikaanse vierde infanteriedivisie 'slechts een kwestie van tijd'. Dit heeft hij zaterdag tegen de BBC-radio gezegd.

Drie soldaten dood

Drie Amerikaanse soldaten die op wacht stonden bij een kinderziekenhuis in Baquba in het noordoosten van de hoofdstad Bagdad, zijn zaterdag om het leven gekomen door een aanslag met een granaat. Vier anderen raakten gewond.

De aanslag gebeurde omstreeks elf uur 's ochtends (negen uur onze tijd), zo maakte een legerwoordvoerder zaterdagmiddag bekend. De gewonden zijn naar een Amerikaans militair hospitaal gebracht.