AMSTERDAM - Het vakantieverkeer in Duitsland heeft zaterdag niet geleid tot de voorspelde 'superfiles'. De Duitse zusterorganisatie van de ANWB, de ADAC, had daarvoor vorige week gewaarschuwd wegens het begin van de vakantie in de Zuid-Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg.

Er waren wel files en andere verkeersvertragingen, maar grote problemen bleven uit. Op de A7 tussen Hannover en Hamburg stond een file van 65 kilometer. Aan het einde van de middag was het in het noorden richting Scandinavië nog wel druk, maar niet extreem, aldus een woordvoerder van de ANWB.

Zwarte Zaterdag

De zogenoemde Zwarte Zaterdag in Frankrijk leidde tot files met een gezamenlijke lengte van ruim 300 kilometer. Op de Autoroute du Soleil stond eerder zaterdag 120 kilometer bijna aaneengesloten file tussen Lyon en Montpellier.

Rond 16.30 uur waren daar nog slechts kleine stukjes van over. De drukte in Frankrijk viel mee, aldus de ANWB. In de voorgaande jaren waren de problemen aanzienlijk groter. Twee weken geleden, voor de nationale feestdag op 14 juli, was het ook 'een stuk drukker'. Vorig jaar stond er op de eerste Zwarte Zaterdag zo'n 900 kilometer file.

Drie uur wachten

Automobilisten die via Zwitserland naar Italië wilden rijden, moesten rekening houden met een lange files voor de Gotthardtunnel. Zaterdagochtend om elf uur bedroeg de wachttijd al drie uur, meldde de Zwitserse verkeersdienst. De lengte van de file aan de noordkant van de tunnel was toen 10 kilometer.

Aan de zuidkant van de tunnel stond toen 4 kilometer file. Voor de grensovergang tussen Zwitserland en Italië stond een file van 5 kilometer. De toeritten naar de tunnel in Mendrisio en Chiasso zijn gesloten.

Italië

Italië kreeg zaterdag ook veel vakantiegangers binnen de grenzen. Bij het tolstation Como Grandate tussen de Italiaanse grens en Milaan stond aan het eind van de ochtend 5 kilometer file.

Op de Oostenrijkse, Zwitserse en Italiaanse wegen was het ook druk. Voor de Tauerntunnel in de A10 in Oostenrijk en de Gotthardtunnel in de A2 in Zwitserland ontstonden lange wachttijden.

Drukte op retour

Aan het einde van de middag was de drukte vrijwel overal op zijn retour, zei de woordvoerder van de ANWB. De organisatie waarschuwt echter dat het tot in de avond onrustig blijft op veel Europese wegen.