AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de moordenaar van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl, Dwight S., veroordeeld tot 14,5 jaar gevangenisstraf.

De 28-jarige S. schoot Van der Bijl op 20 april 2006 in zijn café in Amsterdam-West met zeven kogels dood.

S. en zijn medeverdachten konden in de maanden na de moord worden aangehouden. S. legde een bekennende verklaring af en wees bovendien zijn opdrachtgever aan.

Holleeder

Van der Bijl was (anonieme) getuige in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Het Openbaar Ministerie (OM) had zestien jaar tegen S. geëist

Op zichzelf vond de rechtbank die straf passend, maar omdat de beide verdachten onwenselijk lang op hun proces hebben moeten wachten, kregen zij anderhalf jaar minder.

Passage

Dwight S. en Remy H. zouden de opdracht tot de liquidatie hebben gekregen van Fred R. Hij staat volgend jaar terecht in het grote liquidatieproces 'Passage'.

Volgens S. is hij ernstig door R. onder druk gezet en bedreigd - als hij de moordopdracht niet zou uitvoeren, zouden hij en zijn familie zelf worden geliquideerd.

Volgens de rechtbank is de druk dan misschien groot geweest, S. is er niet voor teruggedeinsd Van der Bijl volgens door R. gegeven instructies dood te schieten.

Beloning

Bovendien probeerde hij bij herhaling de hem in het vooruitzicht gestelde beloning van 60.000 euro te innen. S. en H. hebben uiteindelijk geen cent gekregen.

Twee mannen die de opdracht voor de huurmoord hadden gekregen, de 48-jarige Nico H. en de 30-jarige Alex de B., haakten in de voorbereidingsfase af.

Zij hebben samen met S. en H. terechtgestaan. De B. heeft uitvoerige verklaringen afgelegd, ook over de opdrachtgevers, en is opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma.

De B.

De rechtbank veroordeelde De B. tot 4,5 jaar, na een eis van vijf jaar. Nico H. kreeg een jaar en 109 dagen opgelegd, na een eis van drie jaar. De rechtbank sprak hem op onderdelen vrij, maar veroordeelde hem onder meer voor het voorbereiden van de moord.