AMSTERDAM - Een Amsterdamse rechter heeft een boete verscheurd van een automobilist uit Franeker die op de A10 te hard zou hebben gereden. Dat meldt De Telegraaf. Hij twijfelt openlijk aan de nauwkeurigheid van het systeem van de trajectcontrole.

De man overlegde de GPS-gegevens van zijn eigen 'voertuig volgsysteem'. Daaruit bleek dat hij negen kilometer per uur langzamer reed dan de controle aangaf. De uitspraak van de kantonrechter was opvallend: "De kantonrechter gunt de betrokkene het voordeel van de twijfel."

Tjalling van der Goot, advocaat van de automobilist, noemt de uitspraak van de rechter zeer opmerkelijk. "Volgens ons is het voor het eerst dat de trajectcontroles niet langer boven elke twijfel verheven zijn."

Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat er sprake is van een nieuwe situatie: " Het is een nieuw feit dat een rechter een beschikking na een trajectcontrole vernietigt. Maar volgens ons is het nu niet gezegd dat iedere kantonrechter de boetes ongeldig zal verklaren. Wij geloven nog steeds in de juistheid van de trajectcontroles die uitvoerig worden getest door het Nederlands Meetinstituut"