AMSTERDAM - De Raad voor de Kinderbescherming voert zijn taken nog steeds niet goed uit. Dat blijkt uit een rapport dat de Inspectie voor de Jeugdzorg maandag aan minister André Rouvoet (Jeugdzorg) presenteert.

De Inspectie constateert dat de raad onvoldoende toezicht houdt op de veiligheid van kinderen die worden teruggeplaatst in probleemgezinnen.

Bovendien is de Inspectie niet duidelijk aan welke criteria de raad de veiligheid van gezinnen toetst. Een gezinsvoogd beslist daarover, maar de raad moet zo'n besluit onafhankelijk toetsen. De raad krijgt beslissingen om een kind terug naar huis te laten gaan niet of te laat voorgelegd.

Bureaus Jeugdzorg

Het rapport legt een deel van de verantwoordelijkheid daarvoor ook bij de Bureaus Jeugdzorg, die de zaken te laat voorleggen aan de raad en te weinig inhoudelijke informatie over de dossiers verschaffen.

De Raad voor de Kinderbescherming kwam in 2004 onder vuur te liggen na de dood van de peuter Savanna uit Alphen. Het kind overleed na mishandelingen door haar moeder en stiefvader.

Onacceptabel

De PvdA in de Tweede Kamer wil met spoed overleg met Rouvoet. De situatie bij de Kinderbescherming opgeteld bij de recente problemen bij de jeugdzorg in Amsterdam en de toenemende druk op gezinsvoogden maken dat PvdA-Kamerlid Samira Bouchibti zich grote zorgen maakt. "Er moet snel wat gebeuren, want deze situatie in onacceptabel."