SYDNEY - De Australische regering heeft toestemming gegeven voor het afschieten van 6,9 miljoen kangoeroes, een record. Volgens The Sydney Morning Herald mogen er dit jaar bijna 1,5 miljoen meer dieren worden afgeschoten dan vorig jaar. De populatie kangoeroes 'down under' zou het afgelopen jaar flink zijn toegenomen.

Natuurbeschermers reppen al van de grootste 'kangoeroeslacht' aller tijden. Voor veel Australische boeren is de afschotvergunning juist een uitkomst. Ze zeggen dat de beesten de landbouw schade toebrengen. Onderzoek van een dierenbeschermingsorganisatie weerspreekt dat overigens.

Het is maar de vraag of ook alle 6,9 miljoen kangoeroes het loodje zullen leggen. Van de 5,5 miljoen skippy's die afgelopen jaar gedood mochten worden, kwamen er uiteindelijk 'slechts' 3,5 miljoen om het leven. Het vlees van de gedode kangoeroes wordt onder meer verwerkt in diervoeders. Kangoeroevlees wordt ook geëxporteerd voor menselijk consumptie.

De Australische deelstaten hadden overigens toestemming willen hebben voor het afschieten van negen miljoen dieren. Het federale Australische ministerie van Milieu zag voor zo'n toename geen reden. De recente branden rond Sydney, waarin menig kangoeroe het leven liet, speelde volgens Australische media geen rol bij het besluit van de regering.