VILNIUS - De conservatieve Thuisland Unie, die in de oppositie zat, heeft de parlementsverkiezingen in Litouwen gewonnen. De centrumrechtse partij heeft zijn voorsprong van de eerste ronde zondag uitgebouwd tot 44 parlementszetels, blijkt uit officiële resultaten.

De regerende sociaal-democraten bleven steken op 26 zetels. Op de derde plaats eindigde de Nationale Opstandingspartij met 16 zetels. Deze partij is bereid tot coalitiegesprekken met de Thuisland Unie.

De Thuisland Unie en de Nationale Opstandingspartij zouden samen met nog twee andere mogelijke bondgenoten een ruime meerderheid in het parlement hebben van 79 van de in totaal 141 zetels.

Complex stelsel

De verkiezingen in Litouwen worden gehouden volgens een complex stelsel. Zeventig parlementszetels worden verdeeld over landelijke partijlijsten, zoals in Nederland. De overige 71 parlementariërs worden gekozen namens evenzoveel kiesdistricten. In districten waar geen kandidaat de absolute meerderheid heeft gehaald werd zondag, twee weken na de eerste ronde, een tweede ronde gehouden.

Belangrijke thema's tijdens de verkiezingen waren de flink gestegen inflatie en de financiële crisis.

De nieuwe regering moet Litouwen klaarstomen voor de euro. Volgens de uitgaande regering kon de voormalige Oostblokstaat in 2011 toetreden tot de eurozone, maar de financiële crisis zou dit kunnen vertragen. De Baltische staat trad in 2004 toe tot de Europese Unie en de NAVO, dertien jaar nadat het onafhankelijk werd van de voormalige Sovjet-Unie.