MONROVIA/WASHINGTON - Het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen hebben vrijdag opnieuw gewezen op de talrijke burgerslachtoffers in de strijd om de hoofdstad Monrovia van het West-Afrikaanse Liberia.

Vrijdag trof een van de granaten een schoolgebouw waar veel mensen beschutting hoopten te vinden. Er vielen daarbij doden, onder wie kinderen. Zeker twaalf mensen zijn op vrijdag gedood door de willekeurig afgeschoten projectielen.

Honderdtwintig doden

Het Rode Kruis heeft opgeroepen tot internationale actie ter bescherming van de burgerbevolking. "We hebben vandaag 61 gewonde burgers en zestig gewonde strijders binnengekregen", volgens een Liberiaanse arts in een ziekenhuis in Monrovia. Daar behandelt het Rode Kruis provisorisch gewonden. De organisatie kampt met een te klein medisch team.

Artsen zonder Grenzen (AzG) beklemtoont ook de ernst van de situatie. "Afgelopen zaterdag vloog een kogel door de kamer waar kinderen worden geopereerd en vandaag (vrijdag) landden granaten vlak voor onze deur. Er zijn daarbij burgers gedood onder wie kinderen", aldus AzG projectdirecteur Alain Kassa. De weinige "medische infrastructuur" die er nog is, dreigt in te storten volgens AzG. De willekeurige bombardementen doden en verminken burgers, volgens een verklaring van de hulporganisatie.

Interventie

De wanhoop bij de burgers en hulpverleners leidt nog steeds niet tot een interventie van buitenlandse strijdkrachten. Daar wordt wel al geruime tijd over gesproken. De Amerikaanse president Bush heeft vrijdag oorlogsbodems naar West-Afrika gestuurd maar die zijn nog wel even onderweg. Bovendien zullen ze, eenmaal in de buurt, vooral ondersteundende taken krijgen. De vredesmacht die moet ingrijpen, zal volgens plan uit Nigerianen en andere West-Afrikanen bestaan. Mogelijk gaan de eerste 1300 à 1400 Nigerianen komende week naar de Liberiaanse hoofdstad.

De "dodelijke kracht" van de Verenigde Staten richt zich in Monrovia vooralsnog op mensen in de nabijheid van het ambassadecomplex. Met behulp van pamfletten hebben de aanwezige mariniers daar vrijdag gewaarschuwd dat ze "dodelijke kracht gebruiken tegen een ieder die de ambassde op een vijandige manier nadert. (...) Wanneer u zich in de directe omgeving van de ambassade bevindt, maak dan geen plotselinge of dreigende gebaren", zo waarschuwt het pamflet. Daarop is een Amerikaanse militair te zien, die met zijn wapen dreigt tegen de achtergrond van een Amerikaanse vlag.

President

De beweging die de hoofdstad belaagt en de Liberiaanse president Charles Taylor wil verjagen, noemt zich Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie (LURD). De LURD zei vrijdag opnieuw een eenzijdig staakt-het-vuren in acht te nemen. Dat deed de LURD eerder al zonder noemenswaardige gevolgen. De strijders in het conflict zijn overwegend jong, onder invloed van drugs of alcohol, ongetraind en niet gedisciplineerd.

Krijgskundig opmerkelijk is dat veel strijders menen dat het dragen van vrouwenpruiken bescherming biedt tegen vijandelijk vuur. De strijders van de LURD zijn er ondanks herhaaldelijke aanvallen niet in geslaagd de bruggen te veroveren die toegang verschaffen tot de 'kop' van het schiereiland waar Monrovia op is gebouwd.