HILVERSUM - Etienne U. erkent dat hij de Nederlandse autoriteiten heeft getipt over het plan van radicale Molukkers in om toenmalig koningin Juliana te gijzelen. Hij heeft dit geschreven in een reactie aan het actualiteitenprogramma 2Vandaag.

De poging om Juliana 's nachts in paleis Soestdijk te overvallen en te gijzelen liep uiteindelijk op niets uit. Dat kwam omdat de politie en de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) er lucht van hadden gekregen.

"Ik hoorde indertijd in de gevangenis toevallig twee Molukse mannen praten over de voorgenomen actie. Ik heb dat toen spontaan gemeld", schrijft U. in zijn verklaring.

"Kennelijk heeft de betrokken persoon toen justitie en/of de BVD ingelicht. Ik ben bij een officier van justitie geroepen. Die hoorde het aan en vertelde mij dat justitie langs andere weg al van één en ander op de hoogte was. Daarna heb ik er niets meer van gehoord."

Gewelddadige actie

Vorig jaar meldde 2Vandaag al dat U. deze rol had vervuld. Toen wilde zijn advocaat nog niet reageren op dit bericht. Woensdag meldt de leider van de betrokken groep Mollukkers, Jack Malawau, bij 2Vandaag dat de wapens voor de gewelddadige actie, zelfs waren geleverd door U.

"Ik ontken op welk moment dan ook door wie dan ook benaderd te zijn voor het leveren van welke zaken dan ook. Jack Malawau ken ik niet", benadrukt U. in zijn reactie. "Wat Malawau zegt is absolute onzin. Ik heb nimmer rechtstreeks of via tussenpersonen met wie dan ook gesproken over de transacties die Malawau noemt. Ik ben nimmer betrokken geweest bij de voorgenomen Molukse actie. Ik was nooit met die of andere Molukkers bevriend. Ik had er niets mee te maken."

Soestdijk bestormen

Jack Malawau wilde met een groep radicale Molukkers in de nacht van 3 op 4 maart 1975 paleis Soestdijk bestormen. Hij zegt nu dat de wapens daarvoor waren geleverd door U. Het ging onder meer om pistoolmitrailleurs, pistolen en lange-afstandsgeweren met vizieren. Een deel van de wapens is bij Molukkers teruggevonden.

Enkele tientallen Molukkers werden opgepakt en veroordeeld tot gevangenisstraffen. Malawau zelf kreeg zes jaar celstraf wegens samenzwering tegen de koningin.

Smaad en laster

Advocaat D. Fasseur van U. zegt in een reactie dat hij namens zijn cliënt het Openbaar Ministerie gaat vragen Jack Malawau te vervolgen voor smaad en laster. De raadsman beschuldigt de Molukker van het opzettelijk vals beschuldigen van U.

U. werd begin jaren negentig door het toenmalig rechercheteam IRT gezien als de opvolger van de geliquideerde drugsbaron Klaas Bruinsma. Het gerechtshof in Amsterdam sprak hem echter volledig vrij van drugshandel.