WASHINGTON/GAZA/JERUZALEM - De muur die Israël door de Westelijke Jordaanoever bouwt is "een probleem". Dat verklaarde de Amerikaanse president Bush vrijdag tijdens een bezoek aan Washington van de Palestijnse premier Mahmoud Abbas.

Een hoge Amerikaanse functionaris heeft volgens het Israëlische dagblad Haaretz geopperd dat de muur "een ernstig conflict kan worden tussen de joodse staat en de VS indien Israël de muur (volgens plan) verder doortrekt naar het zuiden". De muur moet officieel Palestijnse terroristen uit Israël houden.

Afgesneden

Ze werpt daarbij een belangrijke grensbarrière op, waarbij stukken van de Westoever bij Israël worden gevoegd en het bezette Oost-Jeruzalem van de Palestijnse enclaves wordt afgesneden.

Abbas eiste vrijdag in Washington dat Israël de bouw stopt. Na gesprekken met Bush herhaalde hij dat voor de pers en Bush naast hem beaamde dat het bouwsel een probleem is. Bush ontving Abbas voor het eerst in Washington nadat hij hem eerder dit jaar in Sharm al-Sheikh (Egypte) en in Aqaba (Jordanië) had ontmoet. De Palestijnse regeringsleider is een creatie van de VS en Israël die weigeren met de gekozen Palestijnse leider Arafat te praten.

Concessies

Abbas is in Washington om te praten over het vredesinitiatief dat met routekaart wordt aangeduid en om concessies los te krijgen voor de bevolking. Bij het door de Verenigde Staten bevorderde initiatief van de routekaart zijn zijdelings ook de EU, Rusland en de Verenigde Naties betrokken.

Abbas klaagde dat Israël nog veel meer moet doen om het initiatief een toekomst te bieden. Hij vroeg vooral om de vrijlating van de talrijke Palestijnse gevangenen en om bewegingsvrijheid voor de strikt van elkaar gescheiden getto's of zones en onder uitgaansverboden levende Palestijnen.

Illegale vestigingen

Abbas beklemtoonde voorts opnieuw dat de Israëli's de kolonisatie van de bezette gebieden moeten stilleggen. Met of zonder routekaart blijft het aantal mensen dat zich naar internationaal recht illegaal vestigt in de Palestijnse gebieden gestaag stijgen.

De laatste twaalf maanden waren dat er volgens Israëlische opgaaf 5400 en komt het aantal kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook op 231.443. Vrijdag nog opende een kolonist in Hebron het vuur op Palestijnen. Daar wonen ruim 530 kolonisten in de Arabische stad van 120.000 inwoners.

Vijfjarig jongetje gedood

In het noorden van de Jordaanoever opende vrijdag een Israëlische soldaat met een machinegeweer het vuur op een Palestijnse auto die voor de ingang van een dorpje bij een Israëlische wegversperring moest wachten. Een vijfjarig jongetje werd gedood en twee zusjes raakten door kogels gewond. Het Israëlische leger vermoedt dat er abuisievelijk is geschoten en onderzoekt de toedracht.

Elders op de Jordaanoever werd in de nacht van donderdag op vrijdag een bejaarde Palestijnse vrouw van 70 jaar doodgeschoten. Dat gebeurde tijdens een razzia in Jenin waarbij de Israëli's een lid van de Jihad oppakten. Zeker tien andere Palestijnen zijn die nacht op de Westoever gearresteerd.

Gevangenen

De Israëlische premier Ariel Sharon stelt anderzijds ook gevangenen vrij te laten. Hij gaat dinsdag bij Bush op bezoek in Washington. De Israëlische regering had aangekondigd dat er voorafgaande aan Sharons bezoek een serie maatregelen wordt genomen om de levensomstandigheden van de Palestijnen te verbeteren.

Zo zouden er van de naar schatting 6000 Palestijnse gevangenen enkele honderden worden vrijgelaten. Een besluit hierover valt volgens meldingen uit Jeruzalem op vrijdag echter niet voor Sharon naar Washington gaat, maar pas nadat hij is teruggekeerd.

Wegversperringen

Voorts beogen de Israëli's enkele wegversperringen bij Ramallah op te heffen en de bezettingsmacht uit twee enclaves op de Westelijke Jordanoever terug te trekken na overleg met de Palestijnse chef veiligheidzaken Mohammed Dahlan.

Abbas moet volgens waarnemers bij terugkeer uit Washington op concrete stappen kunnen wijzen die het lot van de Palestijnen verbeteren. Palestijnse parlementariërs overwegen te gaan stemmen over het vertrouwen dat ze in Abbas hebben als bij zijn terugkeer weer alles bij het oude blijft.