AMSTERDAM - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is door zijn zware taak overwerkt geraakt. Dat heeft een naaste medewerker van de president, het parlementslid Mohammad Ismail Kowsari, zaterdag gezegd.

Kowsari vergezelde Ahmadinejad vorige maand tijdens diens bezoek aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij zei dat de president weer beter zal worden en zijn werkzaamheden dan zal hervatten. "Iedereen kan onder zo'n agenda bezwijken", zei Kowsari.

Ahmadinejad mist zelden een officiële bijeenkomst, maar schrapte woensdag een spreekbeurt en liet ook een kabinetszitting aan zich voorbijgaan. De president, die maandag 53 wordt, woonde zaterdag wel een religieuze bijeenkomst in Teheran bij. Zondag nam hij de geloofsbrieven van drie buitenlandse ambassadeurs in ontvangst.

Kandidaten

In Iran worden in juni 2009 presidentsverkiezingen gehouden. Sommige aanhangers van Ahmadinejad hebben de laatste weken gesproken over mogelijke kandidaten, wat aangeeft dat de huidige president niet hun vanzelfsprekende keus is. Kowsari beschuldigde tegenstanders ervan de ziekte van Ahmadinejad aan te grijpen om het gerucht te verspreiden dat hij zich niet opnieuw kandidaat zal stellen.

Sinds de Iraanse revolutie van 1979 is elke president, uitgezonderd Abolhasan Banisadr, voor een tweede termijn gekozen. Banisadr moest in 1981 het land ontvluchten.

Procent

Iran heeft een werkloosheid van ruim tien procent en een inflatie van dertig procent. Ook de compromisloze houding van Ahmadinejad ten aanzien van westerse eisen met betrekking tot het Iraanse atoomprogramma roept vragen op. De VN heeft vanwege het atoomconflict drie keer sancties tegen Iran ingesteld.