WASHINGTON - De Republikeinse vicepresidentskandidate Sarah Palin is opnieuw in opspraak geraakt. Bij de aanbesteding van een gaspijpleiding van Alaska naar de rest van de Verenigde Staten heeft de staat waarvan Palin gouverneur is, de regels overtreden.

Dat blijkt uit een zondag gepubliceerd onderzoek van het Amerikaanse persbureau Associated Press.

Alaska zou onder meer de voorwaarden van het project zo hebben opgesteld dat alleen het Canadese energiebedrijf TransCanada de miljardenorder kon binnenslepen. In het 'pijpleidingteam' van gouverneur Palin zaten bovendien meerdere mensen die nauwe banden onderhielden met deze onderneming.

Voorstaan

Palin liet zich bij haar presentatie als running mate van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain juist voorstaan op de ruim 2700 kilometer lange gaspijplijn. Het project toonde volgens Palin haar ervaring met energiebeleid aan.

Het is de tweede keer in korte tijd dat er vraagtekens geplaatst worden bij Palin.

Topambtenaar

Uit een onderzoek in opdracht van de senaat van Alaska kwam eerder deze maand naar voren dat Palin de ethische regels van de staat had overtreden door een topambtenaar te ontslaan die geweigerd had Palins ex-zwager de laan uit te sturen.