AMSTERDAM - Bij het Detentiecentrum Schiphol Oost wordt zondag de Schipholbrand van drie jaar geleden herdacht. Dat gebeurt vanaf 13.00 uur bij een speciaal opgericht monument.

Bij de herdenking zijn onder meer de gemeente Haarlemmermeer en overlevenden aanwezig. Door de Schipholbrand kwamen elf gedetineerden om in hun cel.

Zaterdag werd bekend dat zestien overlevenden van de brand een hogere schadevergoeding krijgen. Het ging om tienduizend euro per persoon.

In totaal zijn er veertig overlevenden, zij kregen vorig jaar elk 1750 euro. De nabestaanden van acht omgekomen gevangenen krijgen ook een vergoeding. Met de nabestaanden van drie slachtoffers wordt nog onderhandeld.

Sigaret

De brand ontstond toen een van de gedetineerden een sigaret wegschoot. Hij overleefde de brand en werd tot drie jaar cel veroordeeld.

In de nasleep was veel te doen over de brandveiligheid in het cellencomplex. De verantwoordelijke ministers, Piet Hein Donner van Justitie en Sybilla Dekker van VROM stapten uiteindelijk op.