ROME - Honderddduizenden Italianen hebben zaterdagmiddag in de Italiaanse hoofdstad Rome gedemonstreerd tegen het beleid van de rechtse premier Silvio Berlusconi.

Tot de betoging was opgeroepen door Walter Veltroni, de leider van de grootste oppositiepartij Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken.

De organisatie sprak over 2,5 miljoen deelnemers. De politie hield het op 200.000 personen.

Meer dan vier miljoen Italianen hadden de afgelopen tijd al een petitie ondertekend tegen vreemdelingenhaat en machtsmisbruik, de dalende koopkracht van de zwakkeren in de samenleving en de bezuinigingen op onderwijs, gezondheidszorg en politie.

Steun

De actie werd gesteund door de Socialisten, de Groenen, de partij Italië van de Waarden van oud-onderzoeksrechter Antonio di Pietro en de nationale vereniging van de partizanen uit de Tweede Wereldoorlog.

Volgens opiniepeilingen steunt een duidelijke meerderheid van de Italianen het beleid van Berlusconi. Critici stellen dat de massabetoging vooral een poging was van de PD om haar slechte resultaten in de peilingen te verbeteren.