DEN HAAG - Een aantal overlevenden van de Schipholbrand is, drie jaar na de ramp, een schadevergoeding van 10.000 euro toegekend. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft zaterdag een bericht van die strekking in dagblad Trouw bevestigd.

Het gaat om zestien overlevenden uit een groep van veertig. Vorig jaar kreeg de gehele groep 1750 euro smartengeld. In zestien gevallen wordt dat bedrag nu aangevuld tot 10.000 euro.

Het gaat daarbij om mensen die door de brand aantoonbaar ernstig psychisch letsel hebben opgelopen, zoals een posttraumatische stressstoornis.

De brand in het cellencomplex van justitie op Schiphol-Oost woedde in de nacht van 26 op 27 oktober 2005 en kostte aan elf mensen het leven.

Onderhandelingen

De toekenning van de schadevergoeding aan de groep van zestien is het resultaat van onderhandelingen tussen raadslieden van de overlevenden en de landsadvocaat. Voor een aantal overlevenden zijn die onderhandelingen nog niet afgerond.

Aan de nabestaanden van acht dodelijke slachtoffers heeft het ministerie van Justitie een tegemoetkoming betaald. De woordvoerder wil in het midden laten hoe hoog deze is. Met nabestaanden van de drie overige doden wordt nog onderhandeld.