APELDOORN - De mondzorg in verpleeghuizen laat te wensen over. Niet alleen hebben veel instellingen geen contract met een tandarts of een mondhygiënist, maar ook weet het personeel vaak niet goed hoe het goede mondverzorging moet geven.

"Verzorgenden leren wel pies en poep opruimen, maar niet om de mond goed schoon te maken", zegt Rika Verdoorn, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NCGd).

De vereniging zet zich in voor de bevordering van de kwaliteit van de mondzorg voor ouderen die van zorg afhankelijk zijn.

Kunstgebit

In het verleden hadden de ouderen in een verpleeghuis meestal een kunstgebit, dat in een bakje water werd gelegd om het schoon te maken. Maar nu mensen veel langer hun eigen tanden en kiezen houden, is het ingewikkelder geworden.

De afgelopen jaren is er wel al het een en ander verbeterd en vorig jaar november is er een richtlijn voor deze zorg gekomen. "Dat was een goede stimulans", meent Verdoorn.

In ieder geval is nu duidelijk dat er in opleidingen aandacht voor moet zijn. Ook lopen er diverse projecten om de zorg te verbeteren.