ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag de -jarige E.K. veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens een schietpartij in een café in het centrum van Rotterdam. Een -jarige Rotterdammer kwam om het leven, twee anderen, de barkeepster en haar vriend, raakten gewond. Tegen K. was twintig jaar cel geëist.

De rechtbank acht poging tot moord, doodslag en een poging tot doodslag bewezen. De rechtbank woog in K.'s nadeel mee, dat hij al vaker is veroordeeld. Volgens officier van justitie B. den Hartigh is de Amsterdammer gevaarlijk en zeer agressief en dient de samenleving zo lang mogelijk tegen hem worden beschermd.

De schutter kwam het café aan het Weena kort na twee uur 's nachts binnen en schoot gericht op de vrouw en haar vriend. Beiden werden geraakt. Een neef van de gewonde man probeerde tussenbeide te komen en werd dodelijk getroffen.

Volgens justitie zocht K. in september 2002 bewust de vriend van de barkeepster van The Cave op. De man moest opdraaien voor 20.000 euro die K. nog van iemand anders te goed had.

K. ontkende. Volgens zijn advocaat, J. Kuijpers, proberen de twee overlevenden zijn cliënt erin te luizen om zo een oude rekening over drugs te vereffenen. De werkelijke schutter zou een hulpje van K. zijn. Een man die justitie als medeverdachte ziet, is gehoord als getuige, maar zweeg in alle talen. Hij was de avond van de schietpartij de chauffeur van K., denkt justitie.