DEN HAAG - Automobilisten kunnen vanaf zaterdag in heel Nederland worden aangehouden voor een speekseltest die het mogelijke gebruik van drugs aantoont.

Ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Ernst Hirsch-Ballin willen de test volgend jaar als wettelijk bewijsmateriaal gaan invoeren in plaats van de huidige gedragstest, die voor zowel de politie als de automobilist erg omvangrijk is.

Speekseltest

Eurlings gaf vrijdagavond het startsein voor de proef die drie maanden duurt. De speekseltest zou dan bij politiecontroles standaard worden uitgevoerd naast de blaastest, die alcoholgebruik aantoont.

Eerder hebben de politiekorpsen Twente en Gelderland-Zuid al op eigen initiatief geëxperimenteerd met de speekseltest. De eerste resultaten hiervan waren positief.

Rijverbod

Bij een speekseltest wordt met een staafje in de mond onder meer gezocht naar sporen van cannabis, cocaïne, heroïne en xtc. Als de test uitwijst dat een automobilist drugs heeft genuttigd, kan de politie hem of haar meteen een rijverbod opleggen.

Daarna wordt nog een bloedtest uitgevoerd die nauwkeurig het gebruik aangeeft. Justitie kan de beide resultaten vervolgens gebruiken voor strafvervolging.

Het ministerie verwacht de resultaten van de drie maanden durende proef in het voorjaar. Volgens het ministerie blijkt bij een vijfde van alle ernstige auto-ongelukken dat de bestuurder drugs heeft gebruikt.

Resultaat

De Bredase politie mocht vrijdagavond in aanwezigheid van Eurlings tijdens een alcoholcontrole aan de slag met de drugstest. Bij de controle zijn in totaal 750 automobilisten gecontroleerd.

Bij twee bestuurders vonden de agenten het nodig wangslijm af te nemen, bij een andere bestuurder is een bloedproef gedaan om te zoeken naar sporen van drugs. De resultaten ervan zijn onbekend, aldus het KLPD zaterdag.