DEN HAAG - Het type blauwtong dat eerder deze week in Oost-Nederland is aangetroffen, blijkt van een type te zijn waarvoor nog geen vaccin beschikbaar is. Dit heeft het ministerie van LNV vrijdag bekendgemaakt.

De dierziekte, die vooral voorkomt bij runderen, schapen en geiten, is niet gevaarlijk voor de mens. Het deze week aangetroffen type blijkt type 6 te zijn, dat onder meer voorkomt in Midden Amerika en Afrika. De vrijwillige vaccinatiecampagne in Nederland richtte zich tegen een ander type, type 8.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft een zogeheten 'insluitingsgebied' vastgesteld van zo'n 50 kilometer rond de besmette bedrijven. Voor de maatregelen die afgelopen maandag zijn afgekondigd geldt een nieuwe regeling.

Voor slachtdieren is binnenlands vervoer vanuit het insluitingsgebied mogelijk, als er 30 dagen geen uitbraak op het bedrijf is geweest. Voor fok- en gebruiksdieren gelden strengere regels. Vervoer naar het buitenland is verboden.

Voorwaarden

Vanuit de rest van Nederland mag er wel naar het buitenland vervoerd worden onder dezelfde voorwaarden als bij het vervoer van het insluitingsgebied naar de rest van Nederland.

Er is in Europa nog geen vaccin tegen type 6 voorhanden. Op dit moment wordt geïnventariseerd wat er in de wereld op vaccinatiegebied beschikbaar is, aldus het ministerie van LNV.