UTRECHT - Politiemedewerksters die geen contact hebben met het publiek zouden niet per se een uniform hoeven dragen.

Is die verplichting er wel, dan heeft dat gevolgen voor vrouwen die om geloofsredenen een hoofddoek dragen. De politie zou daarom terughoudend moeten zijn met het verplicht stellen van een uniform voor niet-publiekstaken.

Dat adviseert de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) naar aanleiding van een kwestie bij de politie Amsterdam-Amstelland. Een medewerkster verrichtte al jaren werkzaamheden in haar burgerkleding. Ze droeg om geloofsredenen een hoofddoek.

Vorig jaar besloot het Amsterdamse korps dat de vrouw voortaan in uniform moet werken. De hoofdstedelijke politie laat echter niet toe dat geüniformeerde politievrouwen een hoofddoek dragen, waardoor de vrouw haar werk niet meer kan doen.

Cellen

De vrouw werkt in het cellencomplex van het politiebureau, maar verricht ook loketwerkzaamheden.

De Commissie Gelijke Behandeling vindt dat voor het werk in de cellen geen uniform verplicht gesteld moet worden. Bij loketwerkzaamheden ligt dat anders, omdat ze contact heeft met het publiek. Daarvoor is een gezagsneutrale uitstraling nodig, aldus de CGB.

De commissie laat zich niet uit over de combinatie uniform en hoofddoek als zodanig. "Daar zal de minister van Binnenlandse Zaken zich naar verwachting op korte termijn over uitspreken", aldus de CGB.