AMSTERDAM - Een foto van Jörg Haider in een homobar en uitlatingen van Haiders politieke protégé Stefan Petzner vestigen de indruk dat de onlangs verongelukte Oostenrijkse rechtsextremist een verborgen leven leidde als homo.

Petzner (27) zei deze week met tranen in zijn ogen dat Haider 'de man van mijn leven' was. Hoewel hij niet met zoveel woorden zei dat hij een homoseksuele relatie had met Haider, die gehuwd was en dochters had, wekte hij wel die indruk. En de foto waarop Haider te zien is in de Stadtkrämer, een bekende ontmoetingsplaats voor homo's in Klagenfurt, bevestigt dat nog.

Weduwe

"Dit kan zo niet doorgaan", zei hoofdredacteur Michael Fleischhacker van het dagblad Die Presse. "Stefan Petzner moet kiezen: of hij vertelt wat er zo speciaal was aan zijn relatie met Jörg Haider, of hij houdt op in het openbaar de rol te spelen van Haiders opvolger en weduwe", schreef hij op zijn blog.

Petzner volgde Haider op als leider van het Verbond voor de Toekomst van Oostenrijk (BZÖ) dat Haider oprichtte na zijn vertrek uit de Vrijheidspartij. Samen wonnen de twee rechtse partijen bij de verkiezingen van vorige maand 29 procent van de stemmen.

'Lebensfreund'

Enkele uren nadat Haider was verongelukt zei een huilende Petzner op de televisie dat Haiders dood voor hem en de andere partijleden 'het einde van de wereld' was.

Eind vorige week ging hij verder en vertelde hij dat hij met Haider een band had die verder ging dan vriendschap. "Hij was de man van mijn leven", zei hij. Hij hield een slag om de arm door het woord 'Lebensfreund' te gebruiken, dat ook iets als 'mentor' of 'voorbeeld' kan betekenen.

'Jongenspartij'

Er gingen al jaren geruchten dat Haider ondanks zijn huwelijk en vaderschap homoseksueel was. Sommigen noemden de BZÖ zelfs de 'Buberlpartei' (jongenspartij), omdat hij vaak omringd werd door een groep gebruinde jongemannen.

Volgens zakenman Thomas Neuhold was het al lang een publiek geheim dat Haider homo was. Hij zei zich af te vragen wat de relevantie ervan is. "We leven in 2008", zei hij. "Als er meer homoseksuele politici uit de kast kwamen zou dat een goede zaak zijn voor Oostenrijk."

Lijkschouwer

Haider zat alleen in zijn auto toen deze op 11 oktober verongelukte. De politie zegt dat hij te veel gedronken had en met tweemaal de toegestane snelheid reed. Desondanks weigert zijn weduwe zijn lichaam te laten cremeren voordat het nogmaals is onderzocht door een onafhankelijke lijkschouwer.