WASHINGTON - Na voormalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell hebben nog twee hooggeplaatste Republikeinen hun steun betuigd aan de Democratische presidentskandidaat Barack Obama. Het gaat om oud-gouverneur Arne Carlson en ex-regeringswoordvoerder Scott McClellan.

Carlson, oud-gouverneur van de staat Minnesota, sprak zijn steun uit op een bijeenkomst van Obama-supporters. Hij zei dat zijn voorkeur uitgaat naar de Democratische kandidaat wegens diens standpunten over de oorlog in Irak, de Amerikaanse economie en groene energie.

De Republikein stelde verder dat hij had besloten Obama openlijk te steunen nadat partijgenoot Michele Bachmann op televisie had gesuggereerd dat Obama er 'anti-Amerikaanse' ideeën op nahield.

Beste kans

McClellan, die woordvoerder van het Witte Huis was, verklaarde tegen de nieuwszender CNN de kandidaat te steunen die "de beste kans heeft om de gang van zaken in Washington te veranderen". Hij maakte zich eerder dit jaar al niet geliefd bij zijn partijgenoten. De ex-woordvoerder bracht een boek uit waarin hij de handelingen van de regering-Bush rond de oorlog in Irak bestempelde als een serieuze strategische blunder.

Trots

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell roerde zondag de Republikeinse gemoederen door zijn steun te betuigen aan Obama. Powell zei dat Obama mensen kan inspireren. "Alle Amerikanen, niet alleen Amerikanen met een Afrikaanse achtergrond, zullen trots zijn als Obama wint."