AMSTERDAM - Ooit lagen ze verstopt onder een matras, Nu liggen ze onder de hamer: Playboys. Het is één van de meest bekende namen in de tijdschriftenwereld, maar ook een controversiële. Aan dit blad hebben supermodellen en filmsterren als Cindy Crawford en Marilyn Monroe hun carrière te danken. Monroe was de eerste covergirl van Playboy.

Bekijk video: Playboy zet zijn schatkamers open.

Het geesteskind van Hugh Hefner viert nu z'n 50-jarig bestaan van opwindende fotografie, strips en uiteraard de 'interessante artikelen'

Vele tientallen Playboy-souvenirs komen, na tentoongesteld te worden, onder de hamer in veilinghuis Christies in New York. Een origineel Bunny kostuum, compleet met konijneoren en een witte staart moet veel kopers trekken. Verwachte opbrengst: ongeveer 6000 dollar.

Ook wat persoonlijke eigendommen van Hefner worden geveild, zoals zijn 'kleine zwarte boekjes', met daarin de namen en telefoonnummers van zijn favoriete vrouwen. De directeur van het veilinghuis zegt dat Playboy meer is dan alleen maar een blootblad.

Beroemde schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan Playboy, zoals de dichter Allen Ginsberg, en de filosoof Jean Paul Sartre.

De Playboy-tentoonstelling zal de komende vijf maanden door de Verenigde Staten trekken. In december is de veiling.