BOXMEER - Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer sluit per direct drie van de vier operatiekamers vanwege een slechte luchtkwaliteit. Dat heeft het ziekenhuis vrijdag bekendgemaakt.

Het probleem kwam bij een periodieke routinemeting aan het licht. De luchtkwaliteit voldoet buiten de operaties om niet aan de streefnorm. Tijdens operaties is de luchtkwaliteit wel in orde, bezweert het ziekenhuis.

De vierde operatiekamer heeft een eigen luchtreguleringssysteem dat wel voldoet aan de eisen. Het ziekehuis gebruikt deze operatiekamer voor spoedgevallen.

Volgens het ziekenhuis hebben onlangs geopereerde patiënten geen risico gelopen. Dertien voor donderdag en vrijdag geplande operaties zijn afgezegd. De patiënten zijn geïnformeerd.

Onderzoek

Tot de uitkomst van een onderzoek naar de oorzaak vinden er geen operaties plaats. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte gebracht.

De laatste tijd hebben meer ziekenhuizen problemen met de luchtkwaliteit in de operatiekamers.

De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord moesten op last van de inspectie de operatiekamers sluiten omdat de lucht er niet steriel was. Later gingen ook operatiekamers in Alkmaar en Amersfoort dicht.