ZWOLLE - Het winkelcentrum rond de V&D-vestiging in Zwolle is sinds vrijdagochtend afgezet.

Om ongeveer zes uur hield de politie in het V&D-pand een gewapende inbreker aan. Omdat de politie vermoedt dat hij niet alleen opereerde, werd direct begonnen met het uitkammen van het V&D-gebouw. De zoektocht is nog bezig.

Uit veiligheidsoogpunt is ook de directe omgeving van het pand afgezet. Volgens een politiewoordvoerder zijn daardoor enkele tientallen winkeliers gedupeerd.

Ook het personeel kan niet naar binnen. De politie wil verder geen informatie geven over de man die is opgepakt.

Miljoenenstrop

Woordvoerder Ton Pierik van de middenstandsvereniging City Centrum Zwolle spreekt van een miljoenenstrop. Tientallen winkels missen de belangrijke vrijdagomzet.

Het gaat zowel om grote winkelbedrijven als HEMA, C&A en V&D, als kleine middenstanders en marktkooplieden van de wekelijkse vrijdagmarkt. "Ook de bevoorrading van de winkels en restaurant is in het geding."

Culinair Zwolle

Uitgerekend vrijdagmiddag om 16.00 uur start in het centrum Culinair Zwolle. "Een evenement dat duizenden mensen trekt'', aldus Pierik.

Hij zegt dat de meeste ondernemers begrip tonen voor de centrumafzetting. "De veiligheid van onze klanten en personeel gaat boven alles.''