DEN HAAG - Invoer en gebruik van drugs in gevangenissen wordt per 1 januari strenger aangepakt. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie kondigt vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer aan dat onder meer drugshonden worden ingezet bij het terugdringen van drugs binnen de gevangenismuren.

Ook bezoekers van gedetineerden kunnen vanaf 1 januari rekenen op nieuwe maatregelen, die moeten voorkomen dat contrabande wordt overgedragen.

Tafels

In alle bezoekruimtes worden zogeheten 'slang'-opstellingen aangebracht. Dit zijn aaneengesloten tafels, die het bezoek van gedetineerden scheiden. Aan de onderkant zijn deze tafels geheel afgesloten, aan de bovenkant voorzien van een lage rand.

Inspectie

De drugshonden zullen worden gebruikt voor inspectie van cellen en verblijfsruimten. Justitie onderzoekt nog de mogelijkheden of de honden ook worden ingezet bij de controle van medewerkers van strafinrichtingen.

In de opleiding van die medewerkers komt meer aandacht voor het drugsprobleem in de gevangenis.

Urinecontroles

Bij gedetineerden zullen vaker urinecontroles worden toegepast om te kijken of er sprake is van drugsgebruik. Op overtredingen staan disciplinaire sancties, maar staatssecretaris Albayrak wil niet dat dat alles is.

Wie betrapt wordt met drugs, kan voortaan ook een aangifte tegemoet zien, op grond van de 'Aanwijzing Opiumwet' van het Openbaar Ministerie.

Drugsbeleid

De aanpak van drugs binnen de diverse strafinrichtingen laat onderlinge verschillen zien. De nieuwe maatregelen moeten leiden tot een eenduidig drugsbeleid.