MOSKOU - Rusland heeft donderdag vraagtekens geplaatst bij de uitkomst van het officiële Nederlandse onderzoek naar de dood van de Nederlandse cameraman Stan Storimans in Georgië.

Dat verklaarde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. Volgens Moskou zijn de Russische argumenten "niet gehoord'' in het Nederlandse onderzoek. Het ministerie sluit niet uit dat Storimans is gedood door Georgische troepen. De Georgiërs zouden over clusterbommen beschikken.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) maakte begin deze week bekend dat Storimans op 12 augustus is gedood door een Russische clusterbom.

Het departement houdt vast aan deze conclusie, zo liet een woordvoerder van Verhagen donderdag weten. Hij wijst erop dat er serieus onderzoek is gedaan en dat dit de feiten zijn die naar boven zijn gehaald. "Daar nemen we geen afstand van'', aldus de woordvoerder.

Onderzoeksmissie

Verhagen besloot eind augustus een eigen onderzoeksmissie naar Gori te sturen, omdat hij onvoldoende informatie vanuit Georgië en Rusland kreeg. Het team heeft ter plekke feitenmateriaal verzameld en gesprekken gevoerd met de lokale autoriteiten, ooggetuigen, (internationale) organisaties en Russische officials.

Georgië had toegezegd de missie te ondersteunen en ook Rusland stond er welwillend tegenover, zo had Verhagen gemeld.

Eerder bracht de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch op basis van eigen onderzoek ook al naar buiten dat Storimans was getroffen door Russische clustermunitie. Rusland ontkende dat toen ook.