DEN HAAG - Radovan Karadzic heeft het Joegoslavië-Tribunaal gevraagd hem een advocaat toe te wijzen.

De ex-president van Republika Srpska wil die rechtsbijstand niet in zijn eigen zaak, waarin hij nog steeds zich zelf verdedigt, maar voor zijn getuigenis op 5 november in de zaak tegen Momcilo Krajisnik.

De griffie heeft Karadzic de ervaren Amerikaanse advocaat Peter Robinson als raadsman toegewezen, aldus een beslissing die donderdag is gepubliceerd.

Karadzic (63) wordt op 5 november onder ede gehoord, wat betekent dat hij "de waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid'' moet zeggen, volgens de formule die het VN-hof hanteert. Wel mag Karadzic weigeren een vraag te beantwoorden als het antwoord belastend materiaal zou opleveren voor het proces tegen hem.

De rechters kunnen Karadzic dwingen zo'n vraag desondanks te beantwoorden. Dat kan Karadzic een stukje immuniteit opleveren: materiaal dat op deze manier wordt verkregen, mogen de aanklagers in het proces tegen Karadzic niet gebruiken.

Robinson

Robinson is eerder deze week ook aangewezen als juridisch adviseur van Karadzic in zijn eigen zaak, zo blijkt uit het donderdag gepubliceerde document. Hij is al jaren actief voor de VN-tribunalen. Zo staat hij de voormalige Joegoslavische minister van Defensie Dragoljub Ojdanic en de Rwandese oud-parlementsvoorzitter Joseph Nzirorera bij.

Karadzic zal zich voor het tribunaal moeten verantwoorden wegens oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide, onder meer na de val van Srebrenica in 1995.