DEN HAAG - Minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) bezit een tweede huis op Bonaire. Zijn aankoop heeft echter niets te maken met speculatie. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdag laten weten.

De dienst reageerde op aantijgingen van PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman dat bewindslieden mogelijk met voorkennis vastgoed hebben gekocht op Bonaire.

Ze zouden kunnen profiteren van een flinke waardestijging van vastgoed die wordt voorzien als Bonaire een speciale gemeente van Nederland wordt.

Bewindslieden weten vaak eerder van dit soort besluiten, redeneert de PVV. Brinkman zei dat ten minste één bewindspersoon heeft geïnvesteerd in onroerend goed op Bonaire.

Aankoop

Eurlings heeft in oktober vorig jaar samen met familie het huis op Bonaire gekocht. Op dat moment was het besluit dat het eiland een soort gemeente van Nederland wordt, breed bekend.

Dat besluit is genomen in voorgaande kabinetten waar Eurlings geen deel van uitmaakte, aldus de voorlichtingsdienst van premier Jan Peter Balkenende. Het tweede huis van Eurlings is bedoeld voor privégebruik en deels voor verhuur.

Klink

Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft volgens geruchten ook een tweede huis op Bonaire. De RVD ontkent dit. Klink bezit sinds jaar en dag een tweede huis in Italië.

De RVD meldde dat bewindslieden een tweede huis mogen hebben en dat ook kunnen verhuren.