AMSTERDAM - Voor het doodschieten van een 16-jarige plaatsgenoot heeft het Openbaar Ministerie in hoger beroep dertien jaar cel geëist tegen Sidney B. uit Amersfoort. Tegen zijn 21-jarige vriendin Charity D. is voor het gerechtshof in Arnhem geen straf geëist.

De 16-jarige Babak Hadjipour werd in maart vorig jaar neergeschoten in het centrum van Amersfoort. De 21-jarige B. werd enkele uren na de schietpartij aangehouden en heeft bekend. Hij had ruzie met het slachtoffer.

Het OM eiste vorig jaar oktober voor de rechtbank in Utrecht een straf van zes jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de vriendin van B. Zij zou B. hebben opgestookt om Hadjipour dood te schieten. De rechtbank ging daar niet in mee omdat het in haar omgeving vrij normaal zou zijn om doodsbedreigingen te uiten zonder daar verder iets mee te doen. Wel kreeg D. acht maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, voor het leveren van het wapen. Ze was echter niet bij de moord aanwezig.

Onvoldoende bewijs

Ook het Openbaar Ministerie vindt nu dat er niet genoeg bewijs is om D. te vervolgen voor betrokkenheid bij de moord. De rechtbank legde B. destijds conform de eis van het OM een celstraf van twaalf jaar op.

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.