TILBURG - De gemeente Tilburg, de politie en het welzijnswerk in Tilburg gaan de harde kern van Antilliaanse criminele jongeren keihard aanpakken. Dat beloofde burgemeester J. Stekelenburg van Tilburg donderdag. "Er is een groepje harde criminelen dat de samenleving ontwricht. Die gaan we duidelijk maken dat we hun gedrag niet tolereren", aldus de burgemeester.

Ongeveer 2 procent van de Tilburgse bevolking is van Antilliaanse komaf. In 2002 was 10 procent van de aangehouden verdachten van geweldsdelicten in Tilburg van Antilliaanse afkomst, zo blijkt uit politiecijfers. Uit diezelfde rapportages blijkt dat met name Antilliaanse jongeren voor veel problemen zorgen. Ze plegen veel misdaden en gebruiken daarbij relatief veel geweld.

Raaijmakers

Stekelenburg had politie, welzijnswerk en Antilliaanse organisaties bijeengeroepen naar aanleiding van de dood van Bart Raaijmakers. Afgelopen vrijdag werd de 18-jarige jongeman door twee Antilliaanse mannen, een man uit Suriname en een man uit West-Afrika na een beroving in de Dalenstraat in Tilburg doodgestoken.

Stekelenburg wil de criminele Antillianen dicht op de huid zitten. "Als een incident plaatsvindt, moeten ze er rekening mee houden dat we ook bij hen op de stoep kunnen staan om te kijken of zij er bij betrokken zijn", aldus Stekelenburg. Dat dit mogelijk op het randje is, maakt de burgemeester niet uit.

"Je moet niet de punten en komma's van de wetgeving hanteren om ze aan te pakken. Ze gebruiken zelf de hardste wapens om hun daden te plegen, en opereren totaal zonder scrupules, dan moeten wij niet schromen dit ook te doen. We kunnen ze niet met de handen op de rug aanpakken."

Meer menskracht

Volgens de gemeente is in het verleden veel gedaan om de problemen van Antillianen op te lossen. Desondanks kunnen de verschillende organisaties de problemen niet onder controle krijgen. Een betere regie, nauwere betrokkenheid van de politie en betere communicatie moeten er voor zorgen dat minder Antillianen in de toekomst het verkeerde pad op gaan. De Tilburgse politie maakt menskracht speciaal vrij voor probleemgevallen in de Antilliaanse gemeenschap.