ROTTERDAM - Justitie heeft een tweede verdachte van de miljoenenfraude bij museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte donderdag bekend dat er nog drie verdachten in voorlopige hechtenis zitten.

De directie van het museum deed vlak na Pinksteren aangifte van verduistering van 3,3 miljoen euro. Op 11 juni, de dag na de melding, werd een administratief medewerker van Boijmans aangehouden. Hij zit nog steeds in voorlopige hechtenis.

Vijf

In totaal zijn vijf verdachten opgepakt. Een van hen is op last van de officier van justitie vrijgelaten. Een tweede verdachte is door de rechter-commissaris heengezonden. Volgens het OM blijven de twee nog wel verdachte in de fraudezaak.

Ruim een week na de aangifte door het museum werden op vijf plaatsen in Rotterdam, Zwijndrecht, Den Haag en Amsterdam doorzoekingen verricht. Begin juli is op een nieuwe locatie in Rotterdam nog een doorzoeking gedaan. Hierbijzijn volgens het OM administratieve bescheiden en computerapparatuur in beslag genomen. Justitie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen worden verricht in deze zaak.

Verantwoordelijk

Leefbaar Rotterdam raadslid Sjef Siemons wil van het gemeentebestuur weten of de gemeente Rotterdam maatregelen heeft getroffen om soortgelijke fraude bij andere instellingen te voorkomen. Wat betreft Siemons, voorzitter van de gemeentelijke commissie cultuur, wordt de verantwoordelijk directeur bij het museum op non-actief gesteld. "Zonder een waardeoordeel uit te spreken over de kwaliteiten van de huidige directeur, de heer Brongers, is een ding toch wel heel duidelijk. Brongers is als directeur formeel te allen tijde (mede) verantwoordelijk. Als u het daar mee eens bent, worden er dan op korte termijn maatregelen ondernomen, of zijn die al genomen?", houdt hij het college voor.

Opheldering

Siemons stelde eerder al dat wethouder Hulman (Cultuur) meer opheldering moet geven over de verduistering bij Boijmans. Hij verwacht meer openheid van het college, vooral sinds er verhalen circuleren dat er meer geld is verdwenen dan werd aangenomen.