ROTTERDAM - Rotterdam-Zuid en aangrenzende gemeenten hadden dinsdag even na twaalf uur weer stroom. Om tien voor elf viel de stroom in nagenoeg heel Rotterdam-Zuid, gedeelten van Barendrecht, Poortugaal en Spijkenisse uit.

Volgens een woordvoerder van energiebedrijf Eneco werd de storing veroorzaakt door het uitvallen van twee transformatoren. Waardoor die de geest gaven, is nog niet duidelijk. Eneco kon de getroffen gebieden weer van energie voorzien door het leggen van zogenoemde omleidingen.

Tienduizenden huishoudens en bedrijven werden door de storing getroffen. Onder meer in het winkelcentrum Zuidplein, tevens een groot vervoersknooppunt, viel de energie weg. In het winkelcentrum draaide alleen de noodstroomvoorziening. Die werkte ook in de op Rotterdam-Zuid gelegen ziekenhuizen.

Het openbaarvervoerbedrijf RET kreeg te maken met stilstaande trams en metrostellen. Naar de trams werden bussen gestuurd, en de metro's mochten doorrijden naar het dichtstbijzijnde station.

Dat lukte een metro even voorbij station Rijnhaven niet. De passagiers stapten na een half uur wachten uit en liepen terug. De metro loopt hier overigens bovengronds. Ook op het Centraal Station in Rotterdam-Noord werden reizigers gewaarschuwd voor de stroomstoring op Zuid.

Eneco werd zelf ook getroffen door de storing. Het energiebedrijf zit tegenwoordig in het World Port Centre, op de Kop van Zuid. Daar zit ook de verkeerscommandokamer voor de scheepvaart, maar die draaide op de noodstroomvoorziening gewoon door, aldus een woordvoerder van het havenbedrijf. Hij had niets gehoord niets van problemen in het haven- en industrieel complex.

/NIEUWSEnorme stroomstoring in Rotterdam-Zuid