DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie kan zich vinden in het besluit van Bergen op Zoom en Roosendaal om alle coffeeshops te sluiten. Krachtig optreden tegen drugstoerisme en de overlast die daarmee gepaard gaat, past volgens zijn woordvoerder binnen het coalitieakkoord van het kabinet.

De manier waarop dat gebeurt, is echter een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Maar als de aanpak leidt tot sluiting van alle coffeeshops, dan kan de minister ermee instemmen, aldus zijn zegsman donderdag.

Bergen op Zoom en Roosendaal willen met harde hand het drugstoerisme te lijf gaan. De gemeenten kondigden donderdag aan vanaf februari alle coffeeshops te sluiten. De gemeente Terneuzen gaat het aantal openingsuren voor coffeeshops inperken. Bezoekers mogen bovendien minder softdrugs kopen. In Terneuzen zijn twee gedoogde coffeeshops, die jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers trekken.

Drugstoeristen

Bergen op Zoom en Roosendaal hebben elk vier coffeeshops binnen de gemeentegrenzen, die tienduizenden Belgische en Franse drugstoeristen trekken. Tot de sluiting gaat de toegestane handelsvoorraad van de coffeeshops terug van 500 naar 300 gram. Klanten mogen nog maar twee gram softdrugs kopen.

Grotere drugsproblemen

Coffeeshophouders en bezoekers vrezen dat sluiting van de coffeeshops tot nog grotere drugsproblemen zal leiden. Volgens Majid Asnadi, bedrijfsleider van coffeeshop Azul in Roosendaal, gaan zijn vaste klanten uit Roosendaal en België toch op zoek naar hun jointje. "Nu weet de gemeente precies waar het verkocht en gebruikt wordt. Straks wordt het ongrijpbaar en gaat het de illegaliteit in.''

De klanten in de coffeeshop reageren verbaasd, ook op het besluit om vooruitlopend op de sluiting de hoeveelheid cannabis per klant terug te brengen naar twee gram. "Ik kom elke dag speciaal uit België om softdrugs te kopen. Twee gram per klant? Dan moet ik straks twee keer per dag rijden'', vertelt een van de klanten aan de bar.

Gerd Leers

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht vreest ook dat drugstoeristen hun waar bij illegale verkopers gaan halen. "De drugsrunners vieren vanavond feest'', zei Leers in reactie op de voorgenomen sluiting van coffeeshops in de Brabantse gemeenten.

Leers zegt wel begrip voor de beslissing van de gemeenten te hebben. "Ze staan met de rug tegen de muur'', zei hij. Maar hij vreest voor een 'waterbedeffect' waarbij kopers uitwijken naar andere steden en illegale verkooppunten.