AMSTERDAM - De PVV heeft de gemoederen in de Tweede Kamer donderdag danig verhit door te suggereren dat leden van het kabinet met voorkennis onroerend goed hebben gekocht op Bonaire.

Kamerlid Hero Brinkman stelde tijdens het debat over de koninkrijksbegroting dat hij namen heeft van bewindslieden of familie van hen die mogelijk hun boekje te buiten zijn gegaan. Die namen wilde hij echter niet noemen.

Suggestie

Wanneer Bonaire in 2010 een Nederlandse gemeente wordt, stijgen naar verwachting de huis- en grondprijzen. Volgens Brinkman zijn er bewindslieden die grond hebben gekocht op het Antilliaanse eiland. Zijn suggestie dat ze dat hebben gedaan voordat het besluit openbaar werd om het eiland een gemeente te laten worden, zorgde voor veel beroering in de Kamer.

De andere fracties eisten dat Brinkman vertelde op welke ministers of staatssecretarissen hij doelde. "U moet man en paard noemen", zei VVD'er Johan Remkes. Dat weigerde Brinkman. "Dan is het een loze bewering. Dat is u onwaardig", vond Remkes.

Aangifte

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold realiseerde zich dat als de bewering klopt, het om een strafbaar feit gaat. "Dat kan ik niet voor honderd procent uitsluiten", sprak Brinkman. "Als u de namen noemt, dan bied ik aan om samen met u aangifte te doen bij de politie", zei Pechtold hierop. CDA, PvdA, SP en GroenLinks sloten zich bij Pechtold aan, maar kregen nul op het rekest van de PVV'er.

Brinkman wil van staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld (CDA) duidelijkheid over de transacties. Later donderdagmiddag gaat zij op de vragen in