DUBAI - Strijders die beweren leden van de Fedayeen Saddam te zijn, zweren het aantal aanvallen op Amerikaanse militairen en "collaborateurs" in Irak op te voeren als wraak voor de dood van Uday en Qusay Hussein. Dat zeggen de opstandelingen in een video die het Arabische station al-Arabiya donderdag heeft uitgezonden. Beide broers werden eerder deze week in Mosul gedood door Amerikaanse troepen.

De Fedayeen Saddam was een paramilitaire organisatie die door Uday Hussein werd geleid. "De bezettingsmacht zegt dat het doden van Uday en Qusay het aantal aanslagen zal verminderen. Wij vertellen hun dat de aanslagen zullen toenemen", aldus een gemaskerde strijder. Hij voegde eraan toe dat de "jihad tegen de ongelovigen zal worden voortgezet" en dreigde verder Irakezen te doden die "collaboreren" met de Amerikaanse troepen.

De strijders, die geflankeerd werden door machinegeweren en granaatwerpers en met foto's van Saddam Hussein aan de muur, zeiden lid te zijn van de Fedayeen Saddam in de provincie al-Anbar ten westen van Bagdad. Zij prezen de broers voor het feit dat ze kozen voor "het martelaarschap in plaats van de overgave". De groep zei "de intifada (opstand) voort te zullen zetten tot ons land is bevrijd van de Amerikanen".