AMSTERDAM - Kanker kan bij sommige patiënten tot stilstand gebracht worden met medicijnen die de vorming van nieuwe bloedvaten rond kankergezwellen tegengaan, zo meldt de Telegraaf dinsdag.

De krant baseert zich op onderzoeken van het Universitair Medisch Centrum UtrechtVUMC

In Utrecht zijn onder leiding van prof. dr. E. Voest 24 patiënten met het middel angiostatine behandeld. Bij meerdere patiënten die allen kanker in een vergevorderd stadium hebben, werd de tumorgroei langdurig tot staan gebracht. Bij sommige patiënten zelfs voor meer dan tien maanden.

In Amsterdam kregen eveneens 24 patiënten een gelijksoortig geneesmiddel: endostatine. Ook bij enkele van deze patiënten werd de kanker tot stilstand gebracht.

Kankergezwellen groeien naarmate ze meer voeding krijgen via nieuw gevormde bloedvaatjes. De middelen endostatine en angiostatine voorkomen de vorming van nieuwe bloedvaatjes en zorgen tevens voor vaatvernauwingen. Hierdoor wordt de voeding en dus de groei van de tumor tot staan gebracht.

Hoewel de artsen waarschuwen dat de onderzoeken zich nog in een pril stadium bevinden, is wel al besloten de experimenten uit te breiden.

Indiaase doorbraak

Ook in India meldt men een doorbraak in de kankerbestrijding. Onderzoekers aan de biochemische faculteit van de universiteit van Calcutta

Een jaar later bleken 16 van de 24 patiënten nog in leven. Elf van hen verkeerden zelfs in een uitstekende conditie en waren kankervrij. De vijf anderen waren niet kankervrij, maar de kanker groeide niet meer.

Kanker-actueel