SACRAMENTO - De inwoners van de Amerikaanse staat Californië gaan eind september of begin oktober vervroegd naar de stembus om over het lot van gouverneur Gray Davis te beslissen. Nog maar krap een jaar geleden werd de Democraat voor een tweede termijn gekozen.

De stembusgang is nodig, omdat meer dan 1,6 miljoen mensen in Amerika's belangrijkste staat een petitie hebben getekend waarin wordt gevraagd om een 'recall ballot', een herroepingsstemming. Californië verkeert op het ogenblik in een diepe economische crisis.

Davis is de eerste gouverneur van de 'Golden State' die wordt geconfronteerd met een recall ballot sinds de maatregel in 1911 werd ingevoerd. De kiezers beslissen tijdens de stembusgang of Davis mag blijven. Als zij tegen zijn aanblijven stemmen, kunnen ze meteen een nieuwe kandidaat kiezen.

Volgens de BBC hebben de Democraten verklaard als één man achter Davis te zullen staan. De gouverneur zei tijdens een bezoek aan San Francisco te zullen vechten als een "Bengaalse tijger" om zijn post te behouden. Hij beschuldigt de Republikeinen van een "vijandige overname".

Davis versloeg in oktober zijn Republikeinse uitdager Bill Simon met 47 tegen 42 procent van de stemmen. De populariteit van de Democraat daalde echter binnen enkele weken wegens de ernstige financiële problemen in de staat. Californië heeft een begrotingstekort van 38 miljard dollar (33,1 miljard euro).

In februari begon de Republikeinse partij met het proces om een recall ballot te forceren. De campagne verliep moeizaam tot de rijke Republikeinse zakenman Darell Issa uit San Diego mensen ging inhuren om handtekeningen te verzamelen. Issa heeft zich inmiddels kandidaat gesteld voor het gouverneurschap, al bezorgen enkele jeugdzondes hem politieke problemen.

Maar ook Bill Simon en senator Tom McClintock lijken zich in de strijd te werpen. De meeste aandacht van de media gaat echter uit naar Arnold Schwarzenegger. De ster uit de Terminator-cyclus heeft nog geen besluit genomen of hij meedoet aan de race, al heeft hij al verscheidene keren toegegeven politieke ambities te hebben. Eerder was oud-acteur Ronald Reagan gouverneur van Californië.