DEN HAAG - Taxichauffeurs moeten examen gaan doen en hun tarieven veel beter zichtbaar maken. Het maximumtarief blijft voorlopig bestaan. Dat heeft minister Peijs van Verkeer en Waterstaat besloten. Ze maakt donderdag in een brief aan de Tweede Kamer plannen bekend om de dienstverlening in de taxibranche te verbeteren.

Aanleiding voor de maatregelen zijn signalen dat het sinds de liberalisering van de taximarkt bergafwaarts is gegaan met de dienstverlening. Vorig jaar constateerde de Inspectie Verkeer en Waterstaat al dat het slecht gesteld is met de rijvaardigheid, stratenkennis en sociale vaardigheden van de gemiddelde taxichauffeur.

Taxi's

Peijs constateert verder dat het aantal taxi's fors is toegenomen, dat hierdoor de wachttijden op uitgaansavonden minder zijn en de extreem hoge aansluitkosten bij de centrale tot het verleden behoren.

Examen

Helemaal nieuw zijn de plannen niet. Het taxi-examen was al aangekondigd door voormalig minister Netelenbos. Peijs heeft nu besloten dat dit binnen een jaar moet worden ingevoerd. Ook moeten chauffeurs nu al hun tarieven duidelijk zichtbaar maken maar doen zij dit vaak niet. Om dit te veranderen wil Peijs een modeltariefkaart ontwikkelen, waar ook gegevens van de chauffeur en de taxi op staan.

Bont

De brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) is positief over de actie die de minister onderneemt. "Het zorgt voor een kwaliteitsimpuls in de taxibranche. Nu weet een kleine groep het zo bont te maken, dat de rest van de sector en de consument eronder lijden", aldus een woordvoerder van KNV.

De brancheorganisatie vraagt zich wel af wie het beleid van Peijs gaat betalen. KNV heeft berekend dat 25.000 van de huidige .000 taxichauffeurs een cursus moeten volgen als iedereen, die sinds 2001 het beroep uitoefent, wordt opgeroepen voor een examen. "Met ongeveer 2000 euro aan opleidingskosten per chauffeur kost het beleid van Peijs algauw 50 miljoen euro. Daar mogen de ondernemers en chauffeurs niet voor opdraaien."