WASHINGTON - De Verenigde Staten overwegen foto's te publiceren van de overleden zonen van Saddam Hussein, Uday en Qusay. Dat heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris woensdag gezegd in Washington. Het is nog niet bekend wanneer de foto's publiek gemaakt worden.

Modem/ Breedband

De regeringsfunctionaris zei dat de foto's "nogal gruwelijk" zijn. De lichamen van de broers Hussein zouden niet verbrand zijn, maar wel ernstig verminkt door vele schotwonden.

Minister van Defensie Donald Rumsfeld bevestigde woensdagavond dat er foto's openbaar zullen worden gemaakt "om het Iraakse volk te laten zien dat Uday en Qusay echt dood zijn". Hij kon nog niet zeggen hoe expliciet de foto's zouden zijn.

Onderminister van Defensie Paul Wolfowitz verklaarde tijdens een briefing van het Pentagon dat de VS wellicht schokkende beelden moeten laten zien, ondanks het feit dat sommige mensen zich daaraan zullen storen. Hij wees erop dat het geweld tegen Amerikaanse troepen in Irak wellicht zal afnemen als de VS het bewijs leveren dat Saddams zonen echt dood zijn.

In maart reageerden de VS woedend toen het Iraakse regime beelden liet uitzenden van gedode en gevangen genomen Amerikaanse soldaten. Het Pentagon veroordeelde dergelijke praktijken als "misdadig".